In de camperkeuken van… Liv Krake
Dit gerecht maakte ik speciaal voor Liv en haar vriend Niels voor de rubriek ‘In de camperkeuken van…’. In deze rubriek duik ik in de camperkeuken van mede-camperaars! Zij vertellen over hun kookavonturen- en nachtmerries in de camperkeuken. Ook delen ze hun favoriete ingrediënten met mij, waarmee ik een camperkeuken-gerecht op maat bedenk!
Liv reist sinds 2020 met haar vriend Niels en hond Jutter met hun Citroën C25 busje uit 1989: ‘ons busje is weliswaar wat ouder, maar voor ons echt perfect.’ Hiervoor reisden ze enkele jaren met een retro caravan, maar tijdens Corona hebben ze deze ingewisseld voor hun camper, om wat flexibeler te zijn. Sindsdien willen ze niet meer anders!
Liv is fan van, zoals zij het noemt, ‘bergvoedsel’. Dit komt in dit gerecht terug in de aardappel, gruyère-kaas en ui. Hier maak je super smaakvolle aardappel-rösti van. Deze combineer je met een frisse salade van spinazie en komkommerlinten.
Liv is meestal degene die het eten op tafel tovert in de camper. ‘Tijdens het kamperen vind ik het heerlijk om te koken in dat kleine, kneuterige keukentje. Ik heb een paar recepten die ik regelmatig maak, waaronder onze aardappelstoof met veel groente en geraspte kaas. Heerlijk om mee op te warmen na een dag in de buitenlucht!’

Bij een ultieme blunder in de camperkeuken denkt Liv vooral aan tijdsmanagement wat een uitdaging kan zijn in de camper en het koken op meerdere pitjes: ‘hoewel we drie pitjes hebben, is er gewoon geen ruimte voor drie pannen. Dus soms eten we een maaltijd die je normaal in één keer zou eten in meerdere gangen. Oeps!’
Extra leuk voor mij om een lekker gerecht voor Liv en Niels te bedenken! Ik werd meteen enthousiast van de favoriete ingrediënten die Liv opgaf. Liv is namelijk fan van, zoals zij het noemt, ‘bergvoedsel’. Denk aan aardappel en kaas, en dan het liefste een beetje comfortfood. Maar tegelijkertijd is ze ook gek op salades en wat lichtere gerechten, en zou ze een vegetarisch gerecht wel leuk vinden. Ik heb al deze wensen geprobeerd te combineren en denk dat dit heel goed is gelukt! En extra fijn: je hoeft maar één pitje te gebruiken voor dit gerecht.
Het comfortfood/bergvoedsel komt terug in de aardappel, gruyère-kaas en ui. Hier maak je super smaakvolle aardappel-rösti van. Deze combineer je met een frisse salade van spinazie en komkommerlinten. Ik hoop zo het perfecte campergerecht voor Liv en Niels te hebben bedacht!
Bereidingstijd: 20 minuten



Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 gram kruimelige aardappelen
- 1 ei
- 50 gram gruyère (of een andere pittige bergkaas)
- 1 rode ui
- 0,5 komkommer
- 50 gram spinazie
- Olijfolie, peper en zout
- Blokrasp of een handrasp met grotere gaten
Bereiding:
- Schil de aardappelen. Rasp ze daarna op de blokrasp.
- Rasp daarna ook de gruyère-kaas.
- Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
- Meng de geraspte aardappel en gruyère met de helft van de rode ui en 1 ei in een kom. Voeg peper en zout toe en mix alles met elkaar.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Schep telkens 1,5 a 2 eetlepels van het aardappelmengsel in de pan tot je een klein aardappelrondje hebt, duw aan met een lepel zodat hij goed plat is. Bak 3 tot 5 minuten tot hij goudbruin is, keer hem daarna om en bak hem ook aan deze zijde 3 tot 5 minuten. In mijn koekenpan kon ik 3 rösti-rondjes tegelijk bakken.
- Rasp lange linten van de komkommer met de blokrasp.
- Verdeel de spinazie over 2 borden. Leg hier de gruyère-rösti op. Vervolg met de komkommerlinten en de rest van de ringen rode ui. Maak het af door nog wat olijfolie over het gerecht heen te sprenkelen.