Groenteburgers: je ziet ze overal! In Amsterdam zag ik ze vaak op de menukaart, maar ook in de kleinste dorpjes in Schotland en Oostenrijk hebben we van de lekkerste groenteburgers genoten.
Ook in de supermarkt zie je ze steeds meer verschijnen in de schappen. Maar vaak zijn aan deze producten toch allerlei dingen toegevoegd. Kortom: ik ging zelf proberen om een lekkere groenteburger te maken. Deze rode bietenburgers waren meteen raak! Ze zijn heel makkelijk om te maken, gezond en mega lekker!
De combinatie met het frisse en toch scherpe sausje van mierikswortel, de romige avocado en de veldsla viel goed in de smaak. Dit gaan wij vaker eten!
Deze rode bietenburgers waren meteen raak! Ze zijn heel makkelijk om te maken, gezond en mega lekker.
Bereidingstijd: 20 minuten


Ingrediënten voor 4 burgers:
- 500 gram voorgekookte bietjes
- 150 gram feta
- 1 ei
- 200 gram fijne havermoutvlokken
- Beetje zout
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels mierikswortel
- Sap van een halve citroen
- 50 gram veldsla
- 2 avocado’s
- 2 handjes pijnboompitten, pompoenpitten en zonnebloempitten
- 4 lekkere broodjes
Bereiding:
- Meng de mayonaise met de mierikswortel en het sap van een halve citroen. Zet het sausje apart.
- Rooster in een droge pan de pijnboompitten, pompoenpitten en zonnebloempitten tot ze lichtbruin zijn. Zet apart.
- Rasp de voorgekookte bietjes (pas op voor vlekken op je kleding, bietjes maken vervelende vlekken). Doe de geraspte bietjes in een vergiet en laat goed uitlekken. Dep na het uitlekken droog met keukenpapier.
- Doe de geraspte bietjes samen met de feta, het eitje, de havervlokken en een beetje zout in een grote kom. Kneed met je handen het deeg door elkaar. Vorm dan van het deeg 4 burgers.
- Verhit een klontje boter met wat zonnebloemolie in de pan, bak hierin de rode bietenburgers op een zacht vuurtje met een deksel op de pan. Bak zo’n 5 minuten, tot die kant mooi lichtbruin is. Keer ze dan voorzichtig om en vervolg dan met de andere kant.
- Serveer de rode bietenburgers op een lekker burgerbroodje, met veldsla, avocado, geroosterde pijnboompitten, zonnebloempitten en pompoenpitten en de mierikswortelmayonaise.