Ik maakte deze soep op een stormachtige dag in het Zwarte Woud in Duitsland. Na een wandeling (met veel regen en wind) had ik zin om lekker op te warmen in de camper.
Pastinaak is een echte najaarsgroente. Ik ben gek op de zoetige anijssmaak van deze witte wortel. Zeker in combinatie met crème fraîche, mosterd en de smaakvolle gebakken sjalotjes. De pastinaak behoort officieel tot de ‘vergeten groenten’, maar je ziet hem tegenwoordig op menukaarten in allerlei landen opduiken! Echt vergeten kan je hem dus niet meer noemen.
Ik maakte deze soep op een stormachtige dag in het Zwarte Woud in Duitsland. Na een wandeling (met veel regen en wind) had ik zin om lekker op te warmen in de camper. Een smaakvolle soep ging er dus extra goed in.
P.s. gebakken sjalotjes zijn heerlijk als topping op deze soep, maar ook op allerlei andere gerechten. Heb je extra sjalotjes in huis? Bak dan zeker wat extra en serveer deze op je tosti, salade of (bijna) elk ander gerecht!
Bereidingstijd: 20 minuten


Ingrediënten voor 2 kommen soep:
- 400 gram pastinaak
- 125 gram crème fraîche
- 3 sjalotjes
- 2 knoflookteentjes
- 1 eetlepel grove mosterd
- 2 handjes pompoenpitten
- 1 groente-bouillonblokje
- 1 handje fijngesneden bieslook
- Olijfolie, peper en zout
- Staafmixer
Bereiding:
- Rooster de pompoenpitten in een droge pan. Zet apart.
- Schil de pastinaken en snijd ze in kleinere stukken.
- Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen en snijd de knoflook fijn.
- Verwarm een scheutje olie in een grote pan, bak hierin de sjalotjes een paar minuten. Schep dan de helft van de gebakken sjalotjes eruit en zet apart.
- Voeg aan de pan de knoflook toe en bak deze nog even mee. Voeg dan de gesneden pastinaak en 400 ml water en het bouillonblokje toe. Laat in ongeveer 15 minuten de pastinaak gaar koken.
- Pureer met een staafmixer de pastinaak, voeg de crème fraîche, de mosterd en peper en zout naar smaak toe en verwarm de soep nog even.
- Schep de soep in twee kommen en maak het af met de geroosterde pompoenpitten, bieslook en gebakken sjalotjes.