Zeg je Zweden, dan zeg je natuurlijk Knäckebröd! Knäckebröd is een heel dun, luchtig en plat brood, wat heel kort gebakken is en daarna wordt gedroogd. Het is meestal gemaakt van roggemeel. De letterlijke vertaling naar het Nederlands is ‘breekbrood’. Groot voordeel: Knäckebröd blijft lekker lang houdbaar én knapperig omdat er weinig water in zit.
De heerlijkste combinaties zijn te maken met deze knapperige crackers. Laat dat nou net iets voor mij zijn. Ik maakte als kind namelijk al allerlei combinaties van ingrediënten op mijn cracker, beschuit of brood. Waarbij mijn moeder altijd zei: ‘Ben je weer een taartje aan het maken?’
Groot voordeel: Knäckebröd blijft lekker lang houdbaar én knapperig omdat er weinig water in zit. En de heerlijkste combinaties zijn te maken met deze knapperige crackers.
Ik ging daarom op jacht naar de lekkerste lokale ingrediënten bij een boerderijwinkel, en maakte deze versies van belegd Knäckebröd! We hebben volop genoten van deze ‘taartjes’, mijn vriend vond vooral het Knäckebröd met geitenkaas een knaller, voor mij was de zalm een winnaar. Zeker proberen dus!
Tip: zie je een stalletje langs de weg met verkoop van lokale producten? Trap dan meteen op de rem en kijk wat voor lekkers ze verkopen. Zo hebben wij heerlijke frambozen en Zweedse honing gescoord.
Bereidingstijd: 10 minuten
Knäckebröd met geitenkaas, appel en tijm:
- Knäckebröd
- Geitenkaas
- Plakjes appel
- Frambozen
- Honing
- Verse tijm
Knäckebröd met roomkaas, rauwe ham en ei:
- Knäckebröd
- Roomkaas
- Rauwe ham
- Zachtgekookt ei
- Verse bieslook
Knäckebröd met gerookte zalm, dille en pistache:
- Knäckebröd
- Roomkaas
- Gerookte zalm
- Gehakte pistachenootjes
- Verse dille
- Vers geschaafde citroenschil