In de camperkeuken van… Roads to Movement
Dit gerecht maakte ik speciaal voor Stefanie en Niels van Roads to Movement voor de rubriek ‘In de camperkeuken van…’. In deze rubriek duik ik in de camperkeuken van mede-camperaars! Zij vertellen over hun kookavonturen- en nachtmerries in de camperkeuken. Ook delen ze hun favoriete ingrediënten met mij, waarmee ik een camperkeuken-gerecht op maat bedenk!
Ze maakten een wereldreis van 1,5 jaar en kookten elke dag een eenpansgerecht op één gaspitje. Koken in de camper voelt na hun fietsavontuur als erg luxe!
Ik volg de avonturen van Stefanie en Niels al een tijdje. Want avonturen zoeken zij zeker op! Ze maakten een wereldreis van 1,5 jaar op de fiets en trokken hierbij langs de mooiste plekjes. Ze streken telkens weer ergens anders neer, zetten daar hun tent op en kookten een eenpansgerecht op één gaspitje.
Sinds kort zijn ze trotse bezitters van hun camperbus Odette, waarmee hun avontuur op 4 wielen is doorgezet. Om het avontuurlijke thema verder door te voeren, hebben ze Odette helemaal zelf omgebouwd tot camper. Koken in de camper voelt na hun fietsavontuur als erg luxe. De enige uitdaging vinden ze het schoon houden van hun camperkeuken.
Een blunder in de camperkeuken hebben Stefanie en Niels ook: ‘We kochten een voorgemaakte pizzabodem en staken deze, belegd met heerlijke groenten, met papier erbij in onze gasoven. Binnen de kortste keren stond uiteraard de hele pizza in de fik.’
Stefanie en Niels eten vegan en zijn gek op kruiden, kersttomaatjes, tofu, zoete aardappel en Aziatisch eten. Een simpele pasta met verse groenten en een sausje met veel kruiden is favoriet. Al geven ze toe dat ze misschien te vaak naar pasta grijpen. Extra leuk om daarom een ander soort recept voor deze avonturiers te bedenken.
Ik ging vooral aan op de tofu. Ik vind tofu een top-ingrediënt, maar vooral als je deze lekker crispy maakt door er wat maïzena (maïszetmeel) aan toe te voegen. Super simpel maar wat een verschil in structuur! Ik breng de tofu verder op smaak met Aziatische ingrediënten. Extra lekker met de romige kokosrijst, die je in een handomdraai maakt. De geroosterde sesamzaadjes en lente-ui maken het gerecht af!
Meer weten over Roads to Movement en hun reistips? Neem een kijkje op www.roadstomovement.be!
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram tofu
- Basmatirijst
- 200 ml kokosmelk
- 1 lente-ui
- 2 knoflooktenen
- 30 gram sesamzaad
- 4 theelepels maizena
- Sesamolie
- Ketjap
- (Rijst)azijn
Bereiding:
- Leeg het blikje van 200 ml kokosmelk in een kookpan, vul daarna het blikje voor de helft met water en doe dit ook in de pan. Vul tot slot het blikje tot het vol is met rijst en voeg dit ook toe aan de pan. Op deze manier heb je heel simpel de juiste verhoudingen voor kokosrijst te pakken! Kook de rijst n.a.v. de instructies op de verpakking.
- Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Snijd de knoflook fijn.
- Rooster de sesamzaadjes in een droge pan in 3 minuten goudbruin. Zet apart.
- Snijd de tofu in kleine stukjes.
- Mix de tofu met 4 theelepels maizena en 1 eetlepel sesamolie.
- Verhit wat olie in een pan en bak de tofu rondom in 5 minuten tot ze licht krokant zijn. Haal uit de pan.
- Bak in de pan in een scheutje olie de fijngesneden knoflook in 2 minuten. Voeg dan 2 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels ketjap en 1 eetlepel (rijst)azijn toe. Laat even pruttelen en voeg dan weer de tofu toe. Laat nog even 2 minuten op het vuur staan zodat de smaken goed in de tofu trekken.
- Schep de kokosrijst op 2 borden. Vervolg met de crispy tofu. Maak het af met de ringetjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad.