Confit de canard is een super feestelijk gerecht én een ideaal stukje vlees om te bereiden in een kleine (camper)keuken.
Dit hoofdgerecht klinkt misschien heel fancy en moeilijk: maar je hebt voor dit heerlijke gerecht maar 6 ingrediënten nodig. En het is echt heel makkelijk om te maken.
Confit de canard betekent ‘gekonfijte eendenbout’. De eend is langzaam gegaard in zijn eigen vet en je kan het in een pot of in blik kopen. Dat klinkt misschien niet culinair maar dat is het zeker wel! En dit maakt het bovendien ideaal om mee te nemen in de camper. Omdat de confit de canard al gaar is, hoef je hem alleen even 10 minuutjes krokant te bakken op zijn vel. Geen lange garingstijd en daarmee dus super camperproof! Reken voorafgaand wel wat tijd voor het smelten van het eendenvet (dit duurt ongeveer 20 minuten).
In dit kerstrecept combineer ik de confit de canard met gekarameliseerde wortel en pastinaak, afgeblust met bokbier. De groente karameliseer je heel gemakkelijk in wat appelstroop. Easy peasy voor als je kookt in een kleine (camper)keuken maar heel smakelijk! Doordat je de wortel en pastinaak afblust met bokbier, compenseer je de zoete smaak van de appelstroop. De verse bieslook maakt het gerecht af!
Dit hoofdgerecht klinkt misschien heel fancy en moeilijk: maar je hebt voor dit heerlijke gerecht maar 6 ingrediënten nodig. En het is echt heel makkelijk om te maken.
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 confit de canard
- 300 gram pastinaak
- 300 gram wortel
- 15 gram verse bieslook
- 100 ml bokbier
- 1 eetlepel appelstroop
- Boter, peper en zout
Bereiding:
- Breng een pan met water aan de kook. Leg het blik, de pot of de gevacumeerde confit de canard in de pan (de confit de canard zit nu nog in zijn verpakking in het eendenvet). Zet het vuur uit en laat in 20 minuten het eendenvet zacht worden.
- Schil ondertussen de wortel en de pastinaak en snijd in de lengte in dunne repen van gelijke grootte.
- Verhit een klont boter in een grote koekenpan en bak hierin de repen wortel en pastinaak in 20 minuten goudbruin. Als het te hard gaat doe je een klein scheutje water erbij.
- Snijd de bieslook fijn.
- Haal de confit de canard uit de pan met water. Als het goed is, is het eendenvet nu zacht geworden. Maak de verpakking open en haal voorzichtig de confit de canard uit het vet.
- Bak de confit de canard in een hete koekenpan zonder olie of boter (je bakt de confit de canard namelijk op zijn eigen vel). Bak de confit de canard in ongeveer 10 minuten krokant en bruin. Zorg dat elk stukje vet wordt gebakken, dus duw hem eventueel een beetje aan met een spatel zodat hij rondom bruin is.
- Voeg 1 eetlepel appelstroop aan de wortel en pastinaak toe en laat in 2 a 3 minuten karameliseren. Blus dan af met 100 ml bokbier.
- Schep de gekarameliseerde wortel en pastinaak op twee borden. Voeg peper en zout naar smaak toe. Leg hierop de confit de canard. Maak het af met de fijngesneden bieslook.