Wandelen in de Duitse natuur

Op pad in de Duitse natuur

Duitsland: het staat misschien niet bij iedereen op nummer 1 als favoriet vakantieland. Maar er zijn zoveel mooie plekken te vinden in ons buurland. Oké, zonzekerheid is niet een reden om Duitsland te bezoeken. Maar aangezien wij niet groot zonaanbidders zijn, is dit voor ons geen groot probleem.

Voordat we een camper hadden, hebben we Duitsland alleen leren kennen via citytrips: Berlijn, Hamburg, München, Keulen. Allemaal prachtige en leuke steden! Maar de Duitse natuur was voor ons nog een grote onbekende. Toen we onderweg waren naar Oostenrijk en Zwitserland om te gaan skiën en wintercamperen, besloten we daarom om extra langzaam te reizen en wat mooie plekken in Duitsland mee te pakken.

Wijngebied Mosel staat bekend om zijn Riesling-wijnen. Ik kan alvast verklappen dat wij tijdens deze trip een grote liefde voor droge Riesling hebben ontwikkeld. We sliepen bij verschillende wijnboeren op het erf, en overal moest natuurlijk volop geproefd worden.

We begonnen in het wijngebied Mosel (vlakbij rivier de Moezel). Deze streek staat bekend om zijn Riesling-wijnen. Ik kan alvast verklappen dat wij tijdens deze trip een grote liefde voor droge Riesling hebben ontwikkeld. We sliepen bij verschillende wijnboeren op het erf, en overal moest natuurlijk volop geproefd worden, wat een straf! Vlakbij liggen leuke steden en dorpjes, zoals Eifel en Bernkastel Kues. Wij bezochten de wijnstreek in januari, waardoor veel winkels en sommige horeca dicht was. Hierdoor hadden we wel echt het rijk voor ons alleen en maakten we prachtige fietstochten langs de wijnvelden, zonder andere toeristen te spotten. Maar we gaan zeker nog een keer in het voorjaar of in de zomer terugkomen, als de wijnranken vol met druiven staan.

Daarna ruilden we de Duitse wijnvelden in voor het mysterieuze Zwarte Woud. Alhoewel, ook in dit gebied zijn tussen de naaldbomen vele wijnvelden te vinden (Riesling is everywhere). En wat was het een goede keuze om naar het Zwarte Woud te gaan, na veel nachten wildkamperen boekten we een fijne camping aan het Zwarte Woud. We hebben uiteindelijk twee keer een nacht bijgeboekt, omdat we niet weg wilden.

Direct vanuit de camping liepen diverse prachtige wandelroutes in en om het Zwarte Woud. Het Zwarte Woud is het grootste bos van Duitsland en bestaat vooral uit dennen- en sparrenbomen. De romeinen noemden het dichtbeboste gebergte met zijn kenmerkende donkere naaldbomen Silva Nigra – “het Zwarte of Donkere Woud of ondoordringbare woud”, dat voor hen onheilspellend en bijna ondoordringbaar was. Wij hadden prachtig zonnig weer tijdens ons verblijf, maar ik kan me goed voorstellen dat dit donkere bos nog mysterieuzer oogt op een regenachtige dag.

In en om het Zwarte Woud liggen lieve dorpjes, zoals Staufen im Breisgau. Ook hebben we volop dieren gespot: geiten, paarden, kippen, koeien, Schotse Hooglanders, kippen en zelfs een lama. Het Zwarte Woud en het wijngebied de Mosel hebben bij ons volop punten gescoord. Wij trokken na deze twee mooie plekken door naar de Zwitserse sneeuw, maar gaan in de toekomst sowieso weer op pad om meer van de Duitse natuur te ontdekken!

Wandelen in de Duitse natuur

Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll to Top

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief