Zeg je barbecue, dan zeg je (bij ons thuis) knoflooksaus! Door de pittige knoflook te combineren met het kleine zoetje van de stemgember, kruidige bieslook en de frisse van citroensap, is het bij ons een onmisbare saus geworden op de barbecue-tafel. Hij is bijvoorbeeld ook heerlijk bij gegrilde groentes, gamba’s of kipspiesjes.
Door de pittige knoflook te combineren met het kleine zoetje van de stemgember, kruidige bieslook en de frisse van citroensap, is het bij ons een onmisbare saus geworden op de barbecue-tafel.
Maar dit keer combineerde ik deze saus met gemarineerde tofu-spiesjes, die ik na het grillen lekker op smaak bracht met sesamzaadjes, fijngesneden lente-ui en gebakken uitjes. Zet de barbecue maar aan!
P.s. geen barbecue? Deze spiesjes kan je ook in de grillpan of een gewone koekenpan klaarmaken!
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 3 spiesjes:
- 300 gram tofu
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel srirachasaus
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- 1 lente-ui
- Peper en zout naar smaak
- 3 lange saté-prikkers
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 3 knoflooktenen
- 2 eetlepels fijngesneden verse bieslook
- 2 bolletjes stemgember
- Sap van een halve citroen
Bereiding:
- Meng de sesamolie, ketjap en srirachasaus met elkaar.
- Snijd de tofu in gelijke blokjes van ongeveer 5 cm bij 5 cm. Roer de tofu-blokjes door de marinade. Zet apart zodat de smaak van de marinade lekker in de tofu kan trekken.
- Snijd de knoflook en de stemgember-bolletjes fijn. Meng alle ingrediënten voor de knoflooksaus met elkaar. Zet apart.
- Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
- Rijg de tofu aan de spiesjes. Rooster de tofu-spiesjes op de barbecue, in een grillpan of in een gewone pan in ongeveer 8 tot 10 minuten. Blijf de spiesjes regelmatig keren, zodat hij aan alle kanten mooi bruin is.
- Serveer de spiesjes met sesamzaadjes, gebakken uitjes, lente-ui en knoflooksaus.