Warm of koud weer, ik heb altijd zin in gebakken rijst! Voor mij is dit een soort comfort food, zeker in combinatie met deze smaakvolle stukjes gemarineerde tempeh en geroosterde sesam. Door de paprika, zongedroogde tomaten en doperwten heeft het gerecht een lekker frisse twist!
Deze gebakken rijst is dan ook op veel verschillende locaties op de (camper)tafel gekomen, van winderig Schotland in december tot in de zon aan de Kroatische kust. Proberen dus!
Door de paprika, zongedroogde tomaten en doperwten heeft het gerecht een lekker frisse twist!
Liever vegan? Laat de eitjes dan achterwege. Ook zonder is dit gerecht heerlijk!
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram tempeh
- 2 kopjes basmatirijst
- 2 eitjes
- 100 gram champignons
- 1 paprika
- 150 gram zongedroogde tomaten
- 4 eetlepels doperwten
- 2 lente-uien
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 3 knoflooktenen
- 4 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels srirachasaus
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 2 eetlepels pinda’s
- Koriander naar smaak
Bereiding:
- Rooster in een droge pan de sezamzaadjes tot ze licht gekleurd zijn en gaan geuren. Zet apart.
- Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Marineer de blokjes in 2 eetlepels ketjap en 1 eetlepel srirachasaus.
- Kook de rijst naar aanleiding van de instructies op de verpakking.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de champignons in plakjes, de zongedroogde tomaat in kleine stukjes en de paprika in kleine blokjes.
- Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en de rode peper in kleine stukjes.
- Bak de tempeh op hoog vuur in vijf minuten licht krokant. Doe de gebakken tempeh in een bakje en zet apart.
- Verhit in dezelfde pan wat olie en bak de ui en knoflook 3 minuten tot ze glazig zijn.
- Voeg dan de paprika en champignons toe en bak ze 5 minuten mee.
- Voeg vervolgens de gekookte rijst, de zongedroogde tomaten, het gesneden rode pepertje en de doperwten toe.
- Roer alles goed door elkaar en voeg dan 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels rijstazijn en 1 eetlepel srirachasaus toe.
- Breek vervolgens 2 eitjes in het mengsel, en blijf deze al roerende door de gebakken rijst scheppen, tot het ei gaar is.
- Schep de gebakken rijst op een bord, schep daarnaast de gebakken tempeh en maak het af met de bos-ui, pinda’s, geroosterde sesamzaadjes en koriander.