Het land waar wij onze eerste reis met camper Koos begonnen, was het prachtige Schotland. Mijn vriend en ik hebben allebei een zwak voor dit land met zijn ruige natuur, vriendelijke inwoners én heerlijke eten.
Deze tartaar van zalm is heerlijk fris, vol van smaak en als kers op de taart: heel makkelijk om te maken.
We waren van plan in twee maanden door Schotland, Ierland en Engeland te reizen. Maar zijn uiteindelijk twee maanden bijna alleen in Schotland gebleven. Ik was zelf een beetje huiverig voor de Schotse keuken. Maar wat hebben we lekker gegeten. Vooral van verse vis en schaal- en schelpdieren hebben we enorm genoten.
Waar je bij Schots eten dan meteen aan denkt is natuurlijk: de Schotse zalm! Deze tartaar van zalm is heerlijk fris, vol van smaak en als kers op de taart: heel makkelijk om te maken. Alleen de sesamzaadjes moet je even op het fornuis roosteren. De rest kan je gewoon gezellig aan de (buiten)tafel snijden.
Bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram zalmfilet
- 1 avocado
- Een kwart komkommer
- 2 lente-uien
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 citroen
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 theelepels Srirachasaus
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Rooster de sesamzaadjes in een droge pan. Als ze lichtgekleurd zijn haal je de pan van het vuur en laat je ze afkoelen. Zet apart.
- Meng voor de saus de mayonaise met de Srirachasaus en het sap van een halve citroen. Zet apart.
- Snijd de zalmfilet en de avocado in kleine stukjes en gooi in een grote kom.
- Verwijder de schil van de kwart komkommer en snijd dan de komkommer ook in kleine stukjes. Voeg toe aan de kom.
- Snijd de lente-ui en de kappertjes fijn, en voeg toe aan de kom.
- Voeg tot slot de fijngesneden peterselie, de olijfolie, peper en zout en het sap van een halve citroen toe aan de kom. Meng alles goed.
- Serveer de zalmtartaar met de Srirachamayonaise en geroosterde sesamzaadjes