Bezoek aan Vaeroy, op de Noorse eilandengroep de Lofoten

Eiland Vaerøy in de schijnwerpers

ls je naar Noorwegen gaat, dan vraagt (bijna) iedereen of je ook een bezoekje brengt aan de Lofoten. Deze noordelijke eilandengroep is een populaire bestemming. Niet zonder reden, het is er prachtig! Veel mensen slaan een van de onderste (losstaande) eilanden Vaerøy over. Wat ons betreft een grote fout, want wat was dit een mooie plek!

Sinds juli 2022 heeft de Noorse overheid de ferry’s met minder dan 100.000 bezoekers per jaar gratis gemaakt. De overtocht vanuit Bodø naar het hoofdeiland Moskenes kost nog zo’n 100 euro met een ferry, terwijl de ferry naar het zuidelijke eiland nu dus gratis is. Waarna je weer een gratis ferry naar het hoofdeiland Moskenes kan nemen. Bovendien is Vaerøy een prachtig klein eiland die je niet mag overslaan. Alleen maar winnen dus, horen we je denken. Zeker! Behalve dat de tocht ernaartoe 2 keer zo lang duurt (6 uur varen ipv 3 uur naar Moskenes) en het was lekker stormy toen wij gingen. De kust van Lofoten is blijkbaar de wildste van Europa. Je begrijpt dat we dit pas lazen na onze aankomst op het mooie eiland.

Veel mensen slaan het eiland Vaerøy over. Wat ons betreft een grote fout, want wat was dit een mooie plek!

Een mooie hike op dit eiland is de Håheia hike! Hierbij beklim je een berg via een oude autoweg die sinds 1914 niet meer in gebruik is. Bovenin passeer je een indrukwekkend verlaten weerstation, die zo op de set van een thriller voor zou kunnen komen, en daarachter komt ineens een bizar mooi uitzicht over het hele eiland tevoorschijn. Door de uitzonderlijke vorm van het eiland, heb je een uniek beeld! Hierna volgden we een bergpad met een even mooi uitzicht weer naar beneden.

Naast de mooie vergezichten staat Værøy bekend als vogeleiland. Dit is dan ook een hele goede plek om de beroemde papegaaiduikers te spotten, maar helaas niet op het moment dat wij er waren. Wel hebben we volop zeearenden zien vliegen. Heel indrukwekkend! Vroeger waren er speciale plekken in de bergen van Værøy waar mensen als sport de zeearenden uit de lucht pakten.

Bezoek aan Vaeroy, op de Noorse eilandengroep de Lofoten

Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll to Top

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief