Zodra de herfst begint, heb ik zin in soep! Heerlijk verwarmend zo’n geurende kop soep, vooral na een dag in de koude buitenlucht.
Ik maakte deze zoete aardappelsoep na een lange hike op de mooie eilandengroep de Lofoten in Noorwegen. Op deze plek boven de poolcirkel is de herfst natuurlijk extra koud. Maar ook met mild herfstweer is deze soep een dikke aanrader!
Heerlijk verwarmend zo’n geurende kop soep, vooral na een dag in de koude buitenlucht.
De ingrediënten hieronder zijn aangegeven voor 2 kommen soep. Door de zoete aardappel en kokosmelk is de soep lekker vullend!
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 2 kommen soep:
- 500 gram zoete aardappel
- 4 sjalotjes
- 2 knoflooktenen
- 1 blokje groentebouillon
- 500 ml water
- 250 ml kokosmelk
- 0,5 eetlepel sambal
- 1 eetlepel ketjap
- Halve limoen
- Olijfolie om in te bakken
- 2 handjes cashewnoten
Bereiding:
- Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes.
- Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook fijn.
- Rooster in een pan de cashewnoten in een beetje zout tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen en zet apart.
- Verhit in een grote pan een scheutje olijfolie. Bak hierin de sjalotjes en de knoflook 3 minuten.
- Voeg de zoete aardappelblokjes toe en schenk 500 ml groentebouillon erbij.
- Laat 15 minuten koken, tot de zoete aardappel gaar is. Schep af en toe door.
- Pureer de zoete aardappel met een staafmixer. Voeg de kokosmelk, ketjap, sambal en het sap van een halve limoen toe en verwarm de soep nog een paar minuten.
- Serveer de soep met de geroosterde cashewnoten.