Ik ben groot fan van Shakshuka! Het is makkelijk klaar te maken, mega lekker en net even specialer dan een ‘gewoon’ gebakken eitje of omelet. Ook is het top om te maken als je nog wat restjes in huis hebt. Want bijna elke groente is lekker in Shakshuka.
De combinatie van prei, knoflook en ui met het frisse van courgette en citroen en de romige feta werkt heel goed.
Maar eerlijk is eerlijk: deze versie van Shakshuka is wel degene die het vaakst bij ons op tafel komt én waar speciaal inkopen voor worden gedaan. De combinatie van prei, knoflook en ui met het frisse van courgette en citroen en de romige feta werkt heel goed.
Dit zonnige gerecht is daarom een aanrader voor elk moment van de dag. Eet de shakshuka als ontbijt, brunch, lunch of diner. Het kan allemaal!
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 4 eieren
- 1 halve courgette
- 1 prei
- 1 rode ui
- 1 knoflookteen
- 100 gram feta
- 1 citroen
- 15 cherrytomaatjes
- 150 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel boter
- 1 handjes pijnboompitten
- 1 handjes bieslook
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Rooster de pijnboompitten in de pan en zet apart.
- Snijd de bieslook fijn en zet apart.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de courgette in kleine stukjes.
- Snijd de prei in dunne ringen.
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden.
- Verhit in een grote koekenpan de boter met 2 eetlepels olijfolie en bak de ui, knoflook, prei en courgette 5 tot 10 minuten, tot alles gaar is.
- Roer de cherrytomaatjes en de tomatenpuree door de groenten en verwarm nog 4 minuten.
- Maak 4 kuiltjes in het mengsel en breek hier de eieren in.
- Verkruimel de feta boven de pan en laat de shakshuka met de deksel op de pan nog zo’n 5 minuten doorpruttelen, tot het eiwit gestold is, en het eigeel nog een beetje zacht.
- Voeg peper en zout naar smaak toe en verdeel de Shakshuka over twee borden.
- Strooi de pijnboompitten en de bieslook over de Shakshuka en schaaf tot slot de citroenschil over het gerecht.