Op wintersport met de camper, 10 gouden tips

Op wintersport met de camper

Op wintersport met de camper: go of no go? In dit artikel deel ik onze 10 gouden tips voor een campertripje naar de sneeuw!

Wat ons betreft is wintersport met de camper een absolute go. We hebben al verschillende fijne wintersportcampings in Oostenrijk en Zwitserland bezocht. Vooral de kleine campings, die vlakbij de piste liggen, zijn een aanrader. Het is magisch om vanuit de camper zo de piste op te kunnen skiën. Ook is het financieel gezien een aanrader: een camping is toch een stuk beter te betalen dan een hotel of appartement. Wintersport is al duur genoeg!

Wildcamperen hebben we nooit aangedurfd in de sneeuw, het is toch fijn om faciliteiten in de buurt te hebben als het zo koud is (lang leve verwarmde badkamers)! Ook hebben we ervaren dat er een hele fijne sfeer hangt op deze wintersportcampings: elkaar helpen, sneeuwscheppen en ladders uitlenen en uiteraard dagelijks het weerbericht met elkaar bespreken.

Wel moet je met andere dingen rekening houden als je op wintersport gaat met de camper. Dat hebben we soms op ‘the hard way’ mogen ontdekken. Hieronder onze gouden tips voor camperen in de sneeuw:

  • Haal de waterstop uit de vuilwatertank en zet er een bak onder om het grijze water op te vangen. Anders vriest de waterstop vast. Is dit toch gebeurd? Dan doet een föhn wonderen! Blaas er een half uurtje op en je kan de waterstop eruit halen.
  • Om bevriezing van de leidingen te voorkomen moet je altijd de verwarming (een beetje) aanhouden. Ook is het belangrijk om goed te ventileren. Laat een raam op een kiertje staan of lucht de camper 2 keer per dag even goed door.
  • Smeer de rubbers van je ramen in met vaseline. Door de verandering van temperatuur kunnen hier scheurtjes in ontstaan (en kan er lekkage komen). Vasaline zorgt ervoor dat je dit kan voorkomen.
  • Gebruik propaangas. Butaangas kan namelijk met temperaturen onder het vriespunt bevriezen. Er zijn ook wintercampings die vaste aansluiting van gas aanbieden, die ze op de gasleiding van je camper kunnen bevestigen. Je betaalt dan achteraf de hoeveelheid gas die je hebt gebruikt.
  • Oefen thuis alvast met de sneeuwkettingen. Sneeuwkettingen zijn onmisbaar als je die idyllische camping hoger in de bergen wilt bezoeken. Tijdens ons allereerste campertripje in de sneeuw hadden we meteen sneeuwkettingen nodig, het is dan heel fijn als je al een keer hebt geoefend met het omleggen én om zeker te weten dat je de juiste maat hebt gekocht. Want in de kou sneeuwkettingen omleggen is geen pretje voor je handen en met een camper een steil weggetje in de sneeuw omhoog rijden is op zichzelf al spannend genoeg.
  • Neem een sneeuwschep mee of zorg dat je er op locatie een kan lenen. Als er verse sneeuw is gevallen kan je zo de ruimte rondom je camper sneeuwvrij maken. Ook moet je de sneeuw van het dak afscheppen (omdat dit heel zwaar kan worden) dus leen dan ook meteen een trap of ladder van de campingeigenaar!
  • Gebruik een isolerende hoes voor de voorruit van je camper. Dit zorgt ervoor dat veel warmte binnen de camper blijft. Er bestaan ook hoezen die ook de motorkap bedekken.  

Het is magisch om vanuit de camper zo de piste op te kunnen skiën.

  • De meeste wintersportcamping zijn voorzien van een droogruimte waar je je natte (wintersport)kleding kan ophangen.
  • Zorg ervoor dat alle sneeuw buiten de deur blijft. Klop je kleding goed af en laat je schoenen op de mat staan. Is er geen droogruimte op je camping? Hang je natte kleding dan in de badkamer van je camper.
  • Houd jezelf lekker warm met warme sloffen, een dikke trui en ingrediënten voor warme drankjes: chocolademelk, verse thee en koffie of warme melk met kaneel en honing!
Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll to Top

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief