Koken op een Dutch Oven

Koken op een Dutch Oven

In Noorwegen mag je (bijna) overal wildkamperen en we hebben in dit indrukwekkende land dan ook op de mooiste plekken aan fjorden en bergranden gestaan. Ook is op veel wildkampeerplekken een vuurplaats gemaakt. De perfecte setting om met de Dutch oven aan de slag te gaan! 

Een Dutch oven is een gietijzeren pan waarmee je kan koken op open vuur. We hadden geen hout of kolen gekocht, dus we gingen zelf hout sprokkelen en in stukken zagen voor op het vuur. Dit, en het aanmaken van vuur zonder aanmaakblokjes, bleek een tijdrovende taak maar wel een hele leuke! Gelukkig slaagden we er na een tijdje in om een mooi vuurtje te maken, en kookten we een lekker stoofje van linzen, chorizo, courgette en paprika op het vuur. Een heerlijk en makkelijk stoofje die je natuurlijk ook gewoon in je kleine (camper)keuken kan maken! 

In Noorwegen mag je (bijna) overal wildkamperen en we hebben in dit indrukwekkende land dan ook op de mooiste plekken aan fjorden en bergranden gestaan. Ook is op veel wildkampeerplekken een vuurplaats gemaakt. De perfecte setting om met de Dutch oven aan de slag te gaan! 

Moe maar voldaan doken we die avond in bed. Koken op de Dutch oven is zeker voor herhaling vatbaar, maar misschien dat we toch hout of kolen scoren voor de volgende keer.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • Een halve courgette
  • 1 paprika
  • 1 rode ui
  • 2 knoflooktenen
  • 150 gram chorizo
  • 400 gram voorgekookte linzen
  • 1 eetlepel ketjap 
  • 1 eetlepel sambal manis
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 140 gram tomatenpuree
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Snijd de courgette, paprika en chorizo in kleine stukjes.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een scheut olie in de pan en bak hierin de ui en knoflook. Voeg na 5 minuten de chorizo, courgette en paprika toe en laat deze op het vuur pruttelen en gaar worden. Schep af en toe om.
  • Voeg na 10 minuten de tomatenblokjes, tomatenpuree, linzen, ketjap en sambal toe. Schep alles goed door en laat nog zo’n 15 minuten pruttelen op het vuur, zodat alle smaken goed intrekken.

Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief