Fika

Een ode aan de Fika

Wie weleens in Zweden is geweest, die weet hoe heilig dit sociale gebruik is. Fika is een moment op de dag dat je je werkzaamheden onderbreekt om samen met vreinden, familie of collega’s koffie te drinken en iets kleins te eten. 

Een snelle ‘koffie to go’ telt dus zeker niet als Fika, het is echt een sociaal moment waar tijd voor wordt gemaakt door de Zweden. 

Als trouwe reizigers hebben wij in Zweden dan ook volop genoten van Fika-momenten. Even neerploffen, een heerlijke koffie én een zoet broodje bestellen en genieten van het moment. Je ziet dan ook in elk zaakje de bekende Kanelbullar liggen. Een lekker zacht broodje met kaneel en vaak ook kardemon in het deeg. Wij bezochten vooral kleine landelijke cafeetjes buiten de grote steden voor ons Fika-moment. De koffie smaakt extra goed met uitzicht over bossen, weilanden of één van de vele Zweedse meren. Op deze plekjes betaal je vaak een vast bedrag voor koffie en mag je jezelf bijschenken. 

Een snelle ‘koffie to go’ telt dus zeker niet als Fika, het is echt een sociaal moment waar tijd voor wordt gemaakt door de Zweden. 

Omdat Fika zo typisch Zweeds is, bestaat er geen vertaling voor dit woord in bijvoorbeeld het Engels of Nederlands. Het leuke is dat iedereen in Zweden aan Fika doet, van schoolkinderen tot zakenmannen in pak. Het is een moment dat je neemt om even weg te zijn uit je dagelijkse bezigheden. Wij zijn in elk geval fan en van plan dit ‘Fika-moment’ er zeker in te houden, ook ver buiten Zweden!

Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief