Lokale en verse producten scoren

5 tips om de lekkerste lokale producten te scoren

Lokale producten scoren en marktjes afstruinen: ik ben er gek op! Maar hoe weet je waar je de beste ingrediënten kan vinden? Ik geef je mijn 5 tips!

Een van de fijnste dingen van reizen met de camper is voor mij koken met verse en lokale ingrediënten. Denk aan sappige coeur de boeuf tomaten uit Zuid-Frankrijk, geurige basilicum uit Italië of versgebakken brood van de plaatselijke bakker in Slovenië. Maar waar vind je die verborgen pareltjes? En hoe weet je wat écht lokaal is? Ik geef je mijn 5 ultieme tips om lokaal lekkers te vinden tijdens je campertrip!

1. Bezoek lokale markten


Bijna elk dorp/stadje heeft zijn eigen marktdagen, vaak in de ochtend. Vraag op de camping of aan locals wanneer en waar ze zijn. Hier vind je vaak:

  • Kraampjes van boeren uit de buurt
  • Ambachtelijke producten zoals kaas, dipjes, honing, brood en olijfolie
  • Volop seizoensgroenten en -fruit, vaak onbespoten én goedkoper dan bij de supermarkt

Tip: neem contant geld mee! En drink na het boodschappen doen nog een koffietje op het dorpsplein, dit soort plekjes bruisen op marktdagen van de gezelligheid – en de dorpsroddels 🙂

Drink na het boodschappen doen nog een koffietje op het dorpsplein, dit soort plekjes bruisen op marktdagen van de gezelligheid – en de dorpsroddels!

2. Let op streekproducten met beschermde herkomst

Niks lekkerder dan echte streekproducten! Maar hoe weet je dat een product echt lokaal is geproduceerd? Zo heb ik weleens olijfolie gekocht in Italië, wat uiteindelijk niet eens in Italië gemaakt bleek te zijn. Dat gebeurt me niet nog een keer: dankzij een keurmerk weet je waar een product vandaan komt én is de kwaliteit gewaarborgd, zo weet je zeker dat het product op een juiste manier is geproduceerd! 

In veel Europese landen zijn streekproducten herkenbaar aan keurmerken. Zoals:

  • Frankrijk: AOP (Appellation d’Origine Protégée) – voor bijvoorbeeld wijn en kazen als Roquefort en Camembert
  • Italië: DOP (Denominazione di Origine Protetta) – zoals Parmezaanse kaas of San Marzano-tomaten
  • Spanje: DO of IGP – voor bijvoorbeeld olijven, iberico-ham en wijn

Deze keurmerken garanderen dat het product lokaal én op een traditionele manier geproduceerd is.

3. Breng een bezoekje aan boerderijwinkels en vers-automaten

Misschien is dit wel mijn favoriet! Lokale producenten die ook klein boerderijwinkeltje aan huis hebben, of een versautomaat in de voortuin hebben staan. Hier zetten ze dagelijks verse producten in, en kan je met een QR-code of met cash geld allerlei lekkers scoren. Allemaal op goed vertrouwen, want dit soort plekjes zijn vaak onbemand.  

Bezoek bijvoorbeeld:

  • Boerderijwinkels aan huis
  • Zelfbedieningskraampjes met verse eieren, aardappelen, groenten of honing
  • Automaatjes waar je 24/7 producten kunt kopen (steeds populairder in Duitsland, Nederland en Oostenrijk). Zo scoorden wij in Oostenrijk heerlijk verse boerenyoghurt en ijs in zo’n automaat op een klein marktpleintje.

Voordeel: je koopt direct bij de maker (verser kan je het niet krijgen) én het is vaak goedkoper dan in de winkel.

4. Leer het seizoen van je camperbestemming kennen

Als je lokale producten wil kopen, moet je ook seizoensbewust koken. En dat verschilt natuurlijk per regio/klimaat waar je op dat moment bent!

  • In Zuid-Europa is de oogst vaak vroeger dan in het noorden. Zo kan je in juni in Frankrijk al de lekkerste abrikozen scoren, terwijl het in Nederland dan volop aardbeien-tijd is en het abrikozen-seizoen pas later komt.
  • Vraag op de markt wat op dat moment ‘van het land’ komt — verkopers vertellen er vaak graag over. En niks leuker dan iemand die met passie over zijn producten praat!

5. Proeven!

Vaak mag je juist bij de lokale verkopers en op marktjes dingen voorproeven. Zo kan je beter een keuze maken voor je iets koopt. Een mooie bonus: verkopers vinden het vaak alleen maar leuk als je vraagt of je iets mag proeven. Zo kunnen ze meteen meer vertellen over hun producten.

  • Proef voor je koopt (zeker bij kazen, olijven of tapenades)
  • Vraag naar bereidingswijzen of tips. Zo scoorden wij op een markt in Zuid-Frankrijk verse tonijn. Hier gaf de verkoper aan dat we de tonijn eigenlijk gewoon rauw moesten eten, omdat het van zulke goede kwaliteit was. En als we het wilden bakken, dat de tonijn dan echt maar een paar seconden per kant geschroeid mocht worden. Hier hebben we uiteraard naar geluisterd, en dit was zó lekker!
  • Laat je verrassen door producten die je niet kent – zijn er dingen die ze speciaal aanbevelen?

Geloof me: lokale producten scoren is meer dan even snel boodschappen doen. Het is een manier om een land of een streek beter te leren kennen. Of je nu in Portugal, Slovenië of Noorwegen bent: er is altijd een markt of boerderij in de buurt waar je de lekkerste lokale producten kan vinden!

Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief