10 kooktips voor in de camper!

Toen we voor het eerst op reis gingen met de camper, moest ik toch even wennen aan de kleine keuken en het gebrek aan bepaalde faciliteiten. Maar wat kan je met weinig moeite veel lekkers uit de camperkeuken toveren! Om dit nog nét iets makkelijker te maken, zet ik 10 ultieme kooktips voor in de camper op een rij: 

  • Misschien voor de hand liggend, maar zo belangrijk: snijd alles wat je nodig hebt van te voren. Zo heb je tijdens het koken alle ruimte en hoef je je alleen op de pannen te focussen.
  • Maak dubbele porties, zo geniet je twee dagen van een heerlijk stoofje, pasta of een salade. Maak je bijvoorbeeld bietenburgers of courgettekoekjes? Maak dan ook een dubbele portie en leg de helft in de vriezer. Zo heb je altijd een lekker gerecht achter de hand! 
  • Sta ervoor open om je favoriete ovengerechten op een gaspitje te maken. Want: er kan meer dan je denkt! Ben je gek op zelfgemaakte granola of een lekkere lasagne maar heb je nu geen oven? Maak hem dan gewoon uit de pan! (Check ook deze twee gerechten op Camperkeuken.nl)
  • Dingen uit blik zijn top! In je kleine keuken heb je vaak ook een kleine koelkast. Hier past dus niet eten voor veel dagen in. Ik heb daarom altijd wat dingen uit blik of uit glazen potten in ons voorraadkastje staan. Zo kan ik met tonijn uit blik, zongedroogde tomaten en zwarte olijven heel gemakkelijk een lekkere salade Nicoise maken. Het enige wat je nog even vers moet kopen zijn eieren en sla. Ook heb ik altijd linzen, kikkererwten en kidneybonen in huis voor een lekkere curry, een frisse salade of voor een vegetarisch stoofje. 
  • Er zijn ook groenten die je niet in de koelkast hoeft te bewaren. Deze groenten blijven een paar dagen buiten de koelkast goed: zoete aardappel, (punt)paprika, courgette, aubergine, pastinaak en wortels. Bewaar de groente in een schaal zonder deksel, die niet in de zon staat. Als het echt heel warm is dan is het slim om de groente sneller te eten of toch in de koelkast te bewaren.
  • Is het lekker weer, steek dan de barbecue aan! Een gasbarbecue is op bijna alle campings toegestaan. Ideaal voor op de barbecue zijn bijvoorbeeld groene asperges, plakken aubergine en courgette en gamba’s. Check de bbq-recepten op Camperkeuken.nl voor meer inspiratie.
  • Ik bak vaak ‘s avonds wat extra groente, die ik de volgende dag verwerk in een omelet. Zo heb je in een paar minuten een heerlijk lunchgerecht op tafel staan. 

Je kan met weinig moeite toch veel lekkers uit je camperkeuken toveren!

  • Creëer zelf meer opbergruimte door bijvoorbeeld een kruidenrekje op te hangen, zo hoef je alle kleine potjes niet meer in je keukenkastje te bewaren. Ook is een bordenhouder ideaal. Hier bewaar ik naast mijn borden ook de pannen (gekanteld) in. 
  • Omdat je natuurlijk geen fancy afzuigkap hebt in je camper, kan het flink gaan stinken als je vis gaat bakken. Een goed idee om dus alle ramen tegen elkaar open te zetten. Is het wat kouder weer? Maak de vis dan klaar in aluminiumfolie. Voeg wat olijfolie en kruiden toe aan de vis en vouw het aluminiumpakketje dicht. Geloof me: er komt heel veel minder geur vrij, en de vis smaakt heerlijk!
  • Tot slot nog twee producten die voor mij onmisbaar zijn in de camper: de percolator en de Flextrash! Binnen een paar minuten heb je met een percolator heerlijke koffie. Ik dacht onze espressomachine heel erg te gaan missen onderweg, maar de percolator is echt een topper als je koffie wilt maken in de camperkeuken. Tip: het is extra leuk (en lekker) om op je reislocatie verse bonen of gemalen koffie te scoren bij een leuk koffietentje. De Flextrash is de ideale prullenbak voor in een camper. Dit omdat je hem flexibel kan ophangen waar je hem op dat moment nodig hebt. Je verplaatst hem zo van het keukenkastje naar de buitentafel of de autostoel.
Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief