Seizoensproducten in de camperkeuken

Seizoensproducten in de camperkeuken

Ik ben gek op de wisseling van de seizoenen. Elk seizoen heeft wel iets anders fijns: in de lente gaat iedereen weer meer naar buiten, genieten we van de eerste terrasjes en staan bomen en planten in bloei. In de zomer eten we buiten, steken we zo vaak mogelijk de barbecue aan en bezoeken we volop het strand. In de herfst kleurt alles buiten oranje, geel en rood, en zijn de wandelingen in de natuur adembenemend. In de winter trekken we allemaal weer wat meer terug naar binnen en steken we de kaarsjes aan.

Groente en fruit uit het seizoen eten is duurzamer en ook nog eens goedkoper! Wil je toch een keer groente of fruit eten dat op dat moment niet in het seizoen is? Probeer deze groente en fruit dan ingevroren te scoren!

Naast dit alles is er nog een hele belangrijke reden waarom ik gek ben op de wisseling van de seizoenen: seizoensgroenten en -fruit! Elk seizoen zijn er weer andere groenten en fruitsoorten die dan op hun allerlekkerst zijn. Reden genoeg om hier een keer wat dieper op in te gaan. In dit artikel noem ik per seizoen (of eigenlijk per maand!) de lekkerste seizoensgroenten en -fruit, en vertel ik wat meer over hoe wij deze producten ontdekken op onze camperbestemming.

Koken met seizoensgroenten en -fruit is niet alleen heel lekker (dit is het moment waarop de producten het meest smaakvol zijn), maar ook beter voor het milieu. Zo hoeven we geen ingrediënten uit het buitenland in te vliegen, maar eten we wat op dat moment dichtbij geoogst kan worden. Een mooie bonus: groente en fruit uit het seizoen eten is ook nog eens goedkoper! Wil je toch een keer groente of fruit eten dat op dat moment niet in het seizoen is? Probeer deze groente en fruit dan ingevroren te scoren!

Als we op reis zijn, proberen we ook verse, lokale groenten en fruit te vinden. Want verse, zoete sinaasappels in Spanje of sappige tomaten in Italië eten is natuurlijk onweerstaanbaar. Vaak kun je op markten heel goed verse, lokale producten kopen. Dus dit is sowieso een dikke aanrader als je aan het reizen bent: bezoek een lokale markt. Ook nog eens hartstikke leuk!

Maar welke maand van het jaar kun je nou het beste welke groenten en fruit eten? Het zijn er heel veel, maar ik zet mijn favoriete seizoensgroenten en -fruit per maand in de schijnwerpers:

  • Januari: Januari: boerenkool, aardpeer, pastinaak, pompoen, spruitjes, veldsla, appel, peer, sinaasappel, citroen

  • Februari: aardappelen, boerenkool, wortel, prei, pompoen, spruitjes, uien, paddenstoelen, rode biet, appel, peer, sinaasappel, citroen

  • Maart: zoete aardappel, courgette, bloemkool, knolselderij, spinazie, rode biet, prei, wortel, witlof, appel, peer

  • April: witte asperges, aardappel, andijvie, bloemkool, prei, rode kool, spinazie, appel, peer, abrikozen, bramen

  • Mei: aardappel, andijvie, bloemkool, doperwten, paddenstoelen, paksoi, roodlof, spinazie, spitskool, wortel, zoete aardappel, aardbeien, abrikozen, bramen, frambozen, kersen

  • Juni: aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, paprika, pompoen, prei, komkommer, tomaat, witte kool, wortels, aardbeien, frambozen

  • Juli: aubergine, bloemkool, bosui, courgette, komkommer, paprika, rucola, sperziebonen, spitskool, tomaat, venkel, witte kool, aardbeien, frambozen, kersen, bramen, pruimen, nectarines, abrikozen, bessen

  • Augustus: aardappel, artisjokken, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, courgette, knolselderij, komkommer, maïs, paprika, pompoen, prei, snijbonen, spinazie, spitskool, aardbeien, frambozen, kersen, bramen, pruimen, bessen, abrikozen, druiven, nectarines, perziken, vijgen

  • September: aardappel, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bosui, maïs, paprika, pastinaak, prei, rucola, spruitjes, tomaat, ui, venkel, appel, peer, frambozen, bramen, pruimen, druiven, vijgen

  • Oktober: aardpeer, bleekselderij, boerenkool, koolraap, pastinaak, pompoen, radijs, rode biet, spinazie, spruitjes, wortel, appel, peer, druiven, frambozen, mandarijnen, vijgen

  • November: andijvie, bloemkool, broccoli, knolselderij, koolraap, paksoi, pastinaak, pompoen, prei, rode biet, rucola, spinazie, spitskool, spruitjes, appel, peer, mandarijnen

  • December: aardappel, bloemkool, chinese kool, pastinaak, pompoen, rode biet, savooiekool, witlof, veldsla, wortel, appel, peer, mandarijnen


Het fijne vind ik dat in de koude herfst- en wintermaanden groente en fruit op voorraad is waarmee je verwarmende gerechten kan maken. In de lente en zomer zijn dit vaak juist frisse producten. Dat is ook een mooi voordeel van groente en fruit uit het seizoen eten. Elk nieuw seizoen kijk ik weer uit naar de lekkere producten die op dat moment beschikbaar zijn. Lang leve de seizoenen!

Over mij

Camperkeuken is een foodplatform met recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar geloof me: ook zonder oven, en met maar 2 gaspitjes kan je makkelijke, gezonde en heerlijke gerechten op tafel zetten!

Meer blogs
Blijf op de hoogte,
schrijf je in voor de
maandelijkse
nieuwsbrief
Deel artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven

Blijf op de
hoogte

Schrijf je in voor de
maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief